11
maa

Voeg met een schoon geweten een afbeelding toe aan je blog of website!

Veel bloggers of webmasters lopen er weleens tegen aan, de vraag: Mag ik deze afbeelding gebruiken?

Om dit wat makkelijker voor je te maken hebben wij een spiekbriefje opgesteld waarmee je aan de hand van een aantal vragen duidelijkheid moet krijgen.
We verwachten je aan de hand van onderstaande afbeelding voldoende te informeren, maar we willen nog één puntje nader behandelen: afbeeldingen op social media.

Wat als ik de afbeelding op social media heb gevonden?

Hoewel de wetten over het verspreiden van afbeeldingen via social media zoals Facebook, Twitter of Instagram nog in het grijze gebied liggen, accepteert men meestal dat een social media afbeelding wordt hergebruikt. De maker heeft deze in eerste instantie zelf ook heeft gedeeld voor het grote publiek. Dit betekent dus dat je de afbeelding kunt delen zonder expliciete toestemming.

De reden voor het delen is in dezen echter wel van belang. Het is bijvoorbeeld onethisch om een afbeelding van een persoon te delen die zelf nooit bedoeld heeft dat deze afbeelding in eerste instantie gepost werd. Herkenbare personen op een afbeelding hebben het portretrecht op foto’s waar zij zelf op staan. Deze persoon kan dus bezwaar maken tegen publicatie.

Houd ook bij afbeeldingen verkregen via social media rekening met de Fair Use wetten.

 

Mag ik deze afbeelding gebruiken?

Sla de infographic op, op je computer om hem ten allen tijden bij de hand te hebben. Of download de cheatsheet als PDF.

One Response to Mag ik deze afbeelding gebruiken op mijn website?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *